Pharmacology 1-30 FMGE MCQs

Pharmacology

1.Which drug name is not a generic name?

A.Atropine

B. Valium

C. Ipratropium

D. Hyoscine

2.Which of the following is not a pharmacokinetic property of a drug?

A. Metabolism

B. Protein-binding

C. Absorption

D. Receptor-binding

3. Sodium hydrogen carbonate is sold as a drug under various names such as alkali, baking soda, uracol, and sodium bicarbonate. Which of the following is considered a proprietary name for this substance?

A. Uracol

B. Sodium bicarbonate

C. Sodium hydrogen carbonate

D. Baking soda

4. Drugs are often protein-bound in the bloodstream. What is the principal protein that does this best?

A. Fibrinogen

B. Albumin

C. Haemoglobin

D. Gamma globulin

5. Natural vitamin E is usually given in gelatine capsules dissolved in soybean oil. Which word would best described the property of vitamin E in this process?

A. Lipophobic

B. Hydrophilic

C. Lipophilic

D. Hydroxylation

6. The principal site of drug metabolism is the:

A. kidneys

B. stomach

C. colon

D. liver

7. The most efficient absorption of a drug takes place in the ileum if the drug is:

A. non-ionised at a pH of ~6

B. a weak base

C. ionised at a pH of ~8

D. a weak acid

8. What is the basic mechanism of action of an osmotic diuretic such as urea?

A. Physical

B. Chemical

C. Enzyme inhibition

D. Receptor activation

9. A drug administered to a person produced a blood concentration of 900 ng/L after 3 hours. After a further 5 hours the concentration had fallen to 300 ng/L. What is the approximate half-life of this drug assuming zero kinetics?

A. 5 hours

B. 3 hours

C. 4.5 hours

D. 3.5 hours

10. Morphine and pentazocine both act upon similar receptors in the central nervous system and produce analgesia. If pentazocine is given to a morphine addict it may produce withdrawal symptoms. What kind of action does pentazocine have at opioid receptors?

A. A full antagonist action

B. A partial agonist action

C. A full agonist action

D. An inhibitor action

11. Which of these drugs is a potent enzyme inhibitor in the liver?

A. Famotidine

B. Nizatidine

C. Ranitidine

D. Cimetidine

12. Under what conditions is it most important to store sodium nitroprusside?

A. Protected from heat

B. Protected from moisture

C. Protected from cold

D. Protected from light

13. It is possible to refer to a medication using different names. Which type of name is best to use in clinical practice?

A. The medication’s trade name.

B. The medication’s proprietary name.

C. The medication’s chemical name.

D. The medication’s generic name.

14. A drug’s margin of safety is the dose range which places it:

A. above both the minimum effective concentration (mec) and maximum safe concentration (msc)

B. below the maximum safe concentration (msc) and above the minimum effective concentration (mec)

C. above the maximum safe concentration (msc) and below the minimum effective concentration (mec)

D. below both the maximum safe concentration (msc) and minimum effective concentration (mec)

15. Blood cell lysis is associated with which type of hypersensitivity reaction?

A. IV

B. III

C. II

D. I

16. Placental drug transfer is affected by the drug’s:

A. molecular size only

B. affinity for plasma proteins only

C. concentration gradient across the placenta only

D. all of the above affect placental drug transfer

17. In reference to the use of medicines in pregnancy, a category X drug is described as a medicine:

A. where animal studies may be inadequate, but there is no evidence of foetal damage

B. that has no proven harmful effects on the foetus

C. have a high risk of causing irreversible damage to the foetus

D. where the harmful effects on the foetus may be reversible

18. A slow acetylator administered a drug metabolised in this way may warrant:

A. an increase in drug dosage

B. a decrease in drug dosage

C. no special considerations in their care

D. more frequent dosage

19. Parenteral drug absorption in a person with congestive cardiac failure might be expected to result in:

A. higher blood concentration and a lower concentration at the injection site

B. lower blood concentration and a higher concentration at the injection site

C. higher blood concentration and a higher concentration at the injection site

D. lower blood concentration and a lower concentration at the injection site

20. Which of the following physiological states would be expected to result in higher plasma levels if the drug was hydrophilic?

A. When taking the drug with food

B. Diuresis

C. An increase in gut peristalsis

D. In hepatic disorders

21. Which of the following statements is applicable when administering a drug to a paediatric client?

A. Involve the parents in the procedure

B. In order to gain the child’s co-operation tell the child that injections don’t hurt.

C. Prepare the medications in front of the child.

D. Avoid the oral route when giving a drug to a young child.

22. Generally, the most reliable indicator for paediatric dose calculations is:

A. age

B. bodyweight

C. sex

D. body surface area

23. Why is it important to assess the number of medications an elderly client is taking?

A. Solely to minimise drug interactions

B. Solely to minimise adverse drug reactions

C. Only because the person may be seeing a number of doctors who do not communicate with each other about the drugs they have prescribed

D. All of the above

24. Which of the following factors would not be expected to contribute to compliance with drug treatment in the elderly?

A. Individualised medication education

B. Complicated drug regimens

C. Use of a dosette box

D. Thorough assessment of clients

25. If aspirin is administered together with warfarin, what is the most likely outcome with respect to protein binding?

A. There will be more unbound (free) form of the warfarin available, leading to a decreased bleeding tendency.

B. There will be more bound form of the warfarin available, leading to an increased bleeding tendency.

C. There will be more bound form of the warfarin available, leading to a decreased bleeding tendency.

D. There will be more free (or unbound) form of the warfarin available, leading to increased bleeding tendency.

26. Which of the following is not a type of phase I metabolism?

A. Removal or addition of an active molecule group on a drug.

B. Conjugation of a drug with a polar molecule to render the product soluble for excretion.

C. Oxidation of a drug.

D. Reduction and hydrolysis of a drug.

27. _______ medications have a larger volume of distribution in neonates and young infants compared with adults and therefore require a larger dose to reach therapeutic levels.

A. highly protein bound

B. hydrophilic and lipophilic

C. hydrophilic

D. lipophilic

28. In which state are drugs more likely to be well absorbed?

A. Polar

B. Un-ionised

C. Charged

D. Hydrophilic

29. In a case of poisoning, a drug with which apparent volume of distribution would be most effectively cleared from the body by haemodialysis?

A. 50 L/kg

B. 0.57 L/kg

C. 0.04 L/kg

D. 3 L/kg

30. The parameters that contribute to determining the drug half-life are:

A. clearance and apparent volumegggof distribution

B. apparent volume of distribution and plasma drug concentration

C. loading dose and clearance

D. frequency of administration and plasma drug concentration

Advertisements

Posted on January 22, 2012, in FMGE, MCQS and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Correct Answers: Pharmacology (1-30)
    1.B
    2.D
    3.A
    4.B
    5.C
    6.D
    7.B
    8.A
    9.D
    10.B
    11.D
    12.D
    13.D
    14.B
    15.C
    16.D
    17.C
    18.B
    19.B
    20.D
    21.A
    22.D
    23.D
    24.B
    25.D
    26.B
    27.C
    28.B
    29.C
    30.A

%d bloggers like this: